Toneelstuk op maat voor Piccolo

Oudgedienden op de planken voor jubileum toneelvereniging Piccolo

De generale repetitie is goed verlopen. De een heeft kriebels in de buik, de ander heeft totaal geen zenuwen. De oudgedienden van toneelvereniging Piccolo staan komend weekend weer op de planken.

AD.nl door Leny van den Belt / 11 oktober 2018 / Foto: Toneelvereniging Piccolo

Joke van den Bos (69) speelde 40 jaar geleden voor het eerst toneel toen basisschool Aerestijn werd geopend. ,,De ouders speelden een jeugdstuk. Dat was zo’n succes dat we elk jaar een jeugdstuk opvoerden.”

Geleidelijk ontstond het idee om ook andere stukken te gaan opvoeren. Zo werd vijfendertig jaar geleden Toneelvereniging Piccolo een feit. Voor Ans van Buuren (80) aanleiding om zich destijds meteen aan te melden. ,,Ik kom uit Amsterdam”, zegt ze, ,,Woonde al een tijd in Langeraar. Wij waren niet katholiek. Onze kinderen mochten niet in Langeraar naar school. Dus leerde ik bijna geen mensen kennen. Dit was mijn kans.” Vroeger in Amsterdam heeft ze ook toneel gespeeld. ,,Ik heb zelfs gezongen in musicals.” De animo bleek zo groot dat zij in het eerste jaar nog niet meespeelde. ,,Normaal spelen er zo’n 8 personen mee.” Wel besloot ze een regisseurscursus te gaan volgen. ,,Twee winters lang elke week naar Amsterdam. Je kreeg les van echte acteurs. Dan moest ik natuurlijk ook wel eens spelen. Ik deed altijd gek, maar dat mocht niet. Je moest serieus kijken. Dan zei ik altijd, ‘ja, maar ik kom uit Langeraar, daar houden ze van kluchten’. Dat vonden ze helemaal niks.”

Muppets

Joke stond twee jaar geleden voor het laatst op de planken en voor Ans was 2012 de laatste keer dat ze kon schitteren. ,,Vroeger was ik heel tekstvast”, zegt Joke, ,,maar het werd steeds moeilijker om tekst te onthouden.”

Ze is nu inspiciĆ«nt, dat wil zeggen dat ze bij alle repetities is en zorgt dat alles op rolletjes verloopt. Nu, na 35 jaar, leek het een aardig idee om alle leden weer eens op het toneel te hebben. Voorzitter Marga Schreuder heeft de Ter Aarse toneelschrijfster Anke Steffers gevraagd daarvoor een stuk te schrijven. Zonder al te veel prijs te geven, vertelt ze dat het stuk 3 periodes bestrijkt, 2016, 2018 en 2045. ,,In 2016 zit de jeugd in een clubhuis bij elkaar. Ze willen subsidie van de gemeente, maar krijgen te maken met een corrupte wethouder. In het laatste bedrijf, in 2045, geven de ouderen uitleg over wat er in 2016 is gebeurd.”Ans: ,,Wij als senioren zitten, net als bij de Muppets, vanaf een verhoging commentaar te leveren.” Ze vindt het enig om er weer bij te zijn. ,,Ik ben nooit nerveus geweest voor een voorstelling.” Joke wel, die heeft de kriebels in de buik.

Vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober is de voorstelling om 20.15 uur en zondagmiddag 14 oktober om 14.00 uur in Parola.

Leave a Comment