Interview met Toneelvereniging Pieterzijl

Wat hebben een vrouwencamping en Harley Davidson met elkaar gemeen?

Bron: www.destreekkrant.nu / 2 februari 2018 / Foto: BorderMaker

PIETERZIJL – “Pieterzijlsters weten waar het over gaat”, vertelt Petra van der Heide over de terugkeer van de vrouwencamping en de Harley Davidsonzaak in Pieterzijl. Beiden maken onderdeel uit van het glorieuze verleden van het dorpje aan de Gronings-Friese grens en keren op 16 en 17 februari voor eventjes terug in het voor de plaatselijke toneelvereniging op maat gesneden stuk ‘Aan de andere kant van de brug’. Een titel met een eigen verhaal, “want hier is dat een uitdrukking”, weet Petra. “Hoe klein Pieterzijl ook is, men heeft het vaak over ‘de andere kant van de brug’.

Een toneelstuk dus. Bedacht in Pieterzijl, over Pieterzijl, door Pieterzijl en voor Pieterzijl. “Al zijn mensen van buitenaf ook welkom hoor”, vult Petra aan. “Maar oud-Pieterzijlsters zullen direct de setting van het stuk herkennen. Het is namelijk losjes gebaseerd op onze eigen historie.” De wens om eens een keer geen stuk aan te kopen, maar er zelf één te ontwikkelen leefde al langer bij de vereniging. “Dat komt voort uit het feit dat we maar een kleine club zijn”, wijst Petra naar de zeven acteurs die dit jaar op de planken zullen verschijnen. “We komen dus al snel acteurs te kort om alle personages van een gemiddeld stuk te bezetten.” Zelf had Petra een idee waar het stuk over zou moeten gaan, maar zo’n anderhalf jaar geleden werd het echt concreet, stelt ze. “Het voordeel van het zelf bedenken is dat alles open ligt. Zo zijn de typetjes in het stuk geschreven op de sterke punten van onze toneelspelers.” Een uitkomst, zo blijkt uit het verhaal van Petra, die na het bedenken van het verhaal het stuk heeft doorgeschoven naar Anke Steffers. “Ik ben geen toneelschrijver”, vindt ze zelf. “Dus het idee en het verhaal vertalen naar dialoog en een goed toneelstuk is niet aan mij besteed. Bovendien mag het resultaat er zijn. We zijn ontzettend blij met ons eigen stuk over ons eigen dorp.” Ook de kosten van het eigen stuk vielen mee. “Daar hoefden we het niet voor te laten”, bevestigt ze. “Een stuk aankopen kost ook geld en dat moet dan ook nog eens verbouwd worden om deze vereniging te passen. Nee, we overwegen om het vaker op deze manier te gaan doen.”

De voorstelling laat zich het beste omschrijven als een klucht of blijspel, denkt Petra. “Miscommunicatie en misverstanden stapelen zich in rap tempo op als dromen lijken uit te komen”, verklapt Petra. “De ontwikkeling van Pieterzijl lijkt in een stroomversnelling terecht te komen als de straatprijs valt in het dorp. Maar of alles ook zo mooi is als dat het lijkt? Dat kan men op 16 en 17 februari komen bekijken in Dorpshuis de Wending.” Momenteel worden de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i gezet en vanaf 9 februari gaan de kaarten in de verkoop. “Ook dat doen we op z’n Pieterzijlsters”, lacht Petra. “Dus aan de bar van het dorpshuis. Op 9 februari zit iemand van ons aan de bar tussen 22.00 en 23.00 uur met kaarten en zaterdag 10 februari van 17.00 tot 18.30 uur. Kaarten kosten dan 5 euro, en op de avonden zelf aan de kassa betaald men 6,50 euro.” Dat laatste onder voorbehoud van het aantal plaatsen. De Wending kent 90 zitplaatsen en vol = vol. “Omdat het een eigen stuk betreft staan we twee avonden op de planken, in plaats van één avond”, duidt Petra. “Overigens zijn ook mensen van buiten Pieterzijl meer dan welkom om dit unieke stuk te komen bekijken.”

De voorstellingen ‘Aan de andere kant van de brug’ worden opgevoerd op vrijdag 16 februari en zaterdag 17 februari om 19.30 uur in Dorpshuis de Wending te Pieterzijl.

Leave a Comment