Columns

Voor Witte Weekblad Nieuwkoop schreef ik langere tijd wekelijks een column. Dit waren vooral lokale columns, maar soms pakte ik een landelijk probleem ter inspiratie.

Van rechts

Ik vraag mij af wie de nieuwe kruising heeft bedacht naast het politiebureau in Ter Aar. Volgens mij is dit iemand geweest vanachter een bureau. Want wie van rechts heeft er voorrang als er vrijwel standaard van vier kanten tegelijk verkeer aankomt?

De kruising op het epicentrum van Ter Aar is namelijk een heel druk kruispunt. Dit komt, omdat bijna iedereen die Ter Aar in of uit moet, langs dit punt moet. Voorheen was de Aardamseweg een voorrangsweg en waren de regels duidelijk. Maar sinds de weg grondig op de schop is geweest (en nog niet helemaal klaar is), is de regel ‘rechts heeft voorrang’ van toepassing.

En zo sta ik daar dus bijna elke dag. Ik heb voorrang op de auto die van links komt, maar die heeft weer voorrang op de fietsster die van zijn linkerkant komt en die moet weer voorrang krijgen van de auto aan haar linkerkant, die ik weer voorrang moet geven… Je ziet iedereen naar elkaar kijken, wie gaat er als eerste rijden? Dat dit een keer mis gaat, staat buiten kuif, al scheelt het, dat we allemaal stilstaan, dus echt hard zal de botsing niet zijn. Maar het zorgt vooral voor enorm veel frustratie.

Wie heeft deze maffe verkeerssituatie bedacht? Ik schat in, een ambtenaar van de gemeente Nieuwkoop. Ik zou deze man of vrouw willen zeggen: ‘Kom de situatie eens bekijken.’ En besluit dan dat het toch verstandiger is van dit stukje Aardamseweg een voorrangskruising te maken.  Mét haaientanden, waardoor iedereen het weer volgen kan.