Blog #13 – Schijnvertoning

Vrijdag ben ik teruggekomen van vakantie. Voor het eerst sinds ik op vakantieparken kom, was er op dit park een aparte inzameling van plastic. Het was zelfs zo dat er twee prullenbakjes in de keuken stonden; één voor het restafval en één voor het plastic. Dat deed mij goed.

Maar het bracht mij ook terug naar een tijdje geleden, naar een moment waardoor ik mij nog steeds kwaad en teleurgesteld voel. Ik stond op Schiphol op de bus te wachten toen ik daar het mannetje van de afvalophaaldienst aan het werk zag. Hij opende de drie prullenbakken voor restafval, plastic en papier en propte alle drie de zakken bij elkaar in één zak. Vervolgens smeet hij die zak in zijn wagen.

Ik vroeg hem: ‘Hoe gaat u dit nu nog scheiden?’
Hij antwoordde: ‘Mevrouw, al het afval dat ik nu ophaal, gaat straks in dezelfde verbrandingsoven.’
Ik schrok hier echt van en vroeg daarop: ‘Maar het wordt toch niet voor niets gescheiden ingezameld?’
Zijn antwoord: ‘Het gaat Schiphol alleen maar om de subsidie.’

Je snapt het wel, mijn oren klapperden. Wat een schijnvertoning! Ik was gewoon beledigd. Schiphol belazert haar klanten en bezoekers en komt hier gewoon mee weg. De passanten doen (bijna) allemaal hun best om hun afval in de drie verschillende gaten te gooien en Schiphol dondert het gewoon op één hoop.

En wat te denken van de gemeente die de grootste luchthaven van Nederland subsidie geeft voor afvalscheiding. Waarom controleert zij niet wat Schiphol doet met haar ingezamelde afval?

Natuurlijk, ik ken de verhalen. Eén fout stukje afval in het plastic en de hele lading gaat de verbrandingsoven in. Van al het gerecyclede afval wordt maar iets van 10 procent echt gerecycled. Maar toch, liever 10% gerecycled dan helemaal niets, toch?

Schiphol en Gemeente Haarlemmermeer, neem jullie verantwoordelijkheid! Zoals de meeste burgers van Nederland dit ook doen. Dan pas kunnen we echt iets bereiken en het milieu enigszins ontlasten.

2 thoughts on “Blog #13 – Schijnvertoning

  • Hoi Margreet,
   Ik heb op LinkedIn ook verwezen naar mijn blog en zowel Schiphol als Gemeente Haarlemmermeer getagd.
   Ik zou inderdaad graag van ze horen dat, wat er toen gebeurde, verleden tijd is.
   Nog geen reactie…

Leave a Comment