Blog #11 – Verboden voor 70+-ers

Langzaamaan gaan bibliotheken, musea, pretparken, dierentuinen, theaters en bioscopen weer open. Instellingen als deze draaien voor een groot deel op vrijwilligers. Hoe zullen ze het gaan doen zonder al de 70+-ers?

Want welke bevolkingsgroep wordt veelal vrijwilliger? Precies, de groep die stopt met werken. Aangezien dit tegenwoordig op 67 / 68 jaar ligt, is deze groep al gauw 70+. En helaas voor hen, landelijk geldt het standpunt dat als vrijwilligers 70 jaar of ouder zijn, zij geen vrijwilligerswerk uitvoeren. Maar is dit ook niet al de groep waarvan al die maanden is afgeraden om langs te gaan?

Waarom weegt de mentale gezondheid in de RIVM-richtlijnen niet net zo zwaar als de fysieke gezondheid? Ouderen in verzorgingstehuizen kwijnen weg, senioren met thuiszorg zien niemand meer, veel opa’s en oma’s doen het al 2,5 maand zonder hun kleinkinderen. Ja, ze mogen naar ze zwaaien door het raam, (video)bellen veel en krijgen mooie tekeningen. Maar die fijne en oprechte knuffel is verboden. Stel je eens voor hoe dat moet zijn? Vreselijk toch?

De nog fitte 70+-ers doen vrijwilligerswerk, omdat zij het leuk vinden, niet omdat zij dit maatschappelijk verplicht is. Waarom mogen zij niet zelf bepalen of ze naar die fijne plek gaan waar ze zo graag hun handen uit de mouwen steken? Als zij toch het risico, dat inmiddels volgens mij enorm klein is geworden, willen lopen, wie zijn wij dan om het ze te verbieden? Zij lopen al ruim 70 jaar op deze aardkloot rond en dan gaan wij ze nu vertellen wat ze wel en niet mogen. Roken is slecht, alcohol maakt soms meer kapot dan men lief is; waarom verbied je dat dan niet? Omdat wij in een vrij land leven en zelf keuzes mogen maken. Precies, dat zijn eigen keuzes.

Ik kan er gewoon niet bij dat een groep mensen, die zoveel voor Nederland heeft gedaan, nu wordt weggestopt. Dat is toch leeftijdsdiscriminatie? Laat ze zelf beslissen. Natuurlijk, ze moeten thuisblijven bij een verkoudheidje of andere lichte klachten, maar wanneer zij fit zijn en graag willen, geef ze dan alsjeblieft hun hobby terug. We leven toch in een vrij land?

Leave a Comment